dima
  • [concept] Plymouth Townhouses

    [Nov 2008 - University of Plymouth - Year 2 Design Project] Urban infill townhouses for a site approaching the main railway station in Plymouth city centre. The project was a test of analytical ability to develop a strong sense of the site and develop a strong narrative design process for the site while conforming with strict spatial guidelines and economic restrictions. The response reinterprets the interplay of private, semi-private and semi-public spaces within an archetypal terraced townhouse  - particularly addressing the confused and often discarded space of the front garden. A principle aspect of the design creates a physical gap between the front wall of the house and the internal living areas: a so-called 'palisade' wall. This has multiple functions in attenuating road noise, controlling solar gain, creating a defensible external space, facilitating future expansion and encouraging user interaction.